17 juli 2015
 

Veiligheidsraad komt informeel bijeen over Gaza 

 

Op initiatief van Jordanië en Maleisië, landen die op dit moment lid zijn van VN-Veiligheidsraad, wordt maandag 20 juli een informele bijeenkomst gehouden voor leden van de Veiligheidsraad in New York over de situatie in Gaza. Deze werkwijze heet de Arria-formule en probeert naast de vaste werkwijze van de Veiligheidsraad tot nieuwe oplossingen voor ernstige en vastgelopen problemen te komen.

 

Vier sprekers uit Gaza en de wereld van de internationale hulpverlening zullen de leden informeren over de situatie en hun opvattingen. Zo zal Wafaa Karfana uit Gaza vertellen over de ervaringen van kinderen in Gaza. Tijdens de oorlog van 2014 kwamen meer dan 500 honderd Palestijnse kinderen om het leven door het oorlogsgeweld. Vance Gulbert van de Noorse Vluchtelingenraad zal ingaan op de enorme behoefte aan bouwmaterialen om een begin te maken met het herstel van de verloren gegane huizen. In het huidige tempo van toegang van materialen zal het nog 76 jaar duren voordat de huizen terug is tot het niveau van begin 2014. Ardi Imseis gaat in op de schendingen van het internationaal humanitair recht en hoe de schuldigen daaraan verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Tania Hary, die werkt voor de Israëlische organisatie Gisha, gaat in op de scheiding van Palestijnse gebieden als gevolg van de blokkade van Gaza.

 

De bijeenkomst zou een opening moeten bieden om uit de humanitaire en politieke ellende te ontsnappen die veroorzaakt wordt door een keten van bezetting, blokkade, oorlog en gewapend verzet.