15 oktober 2014
 

 

PAX start actie "Vraag het je supermarkt'

 

UCP-partner PAX start de actie "Vraag het je supermarkt!". Klanten van supermarkten wordt daarin opgeroepen te vragen of er producten uit illegale nederzettingen te koop zijn.

 

Israël bezet sinds de oorlog van 1967 Palestijns grondgebied. Israël bouwt daar nederzettingen en gebruikt de Palestijnse grondstoffen (zoals water) voor de productie van o.a. groenten, fruit, vlees- en zuivelproducten. Producten krijgen onterecht het etiket Israël als herkomstland. Deze producten worden geëxporteerd naar Europa en ook verkocht in Nederlandse supermarkten. Het gaat o.a. om dadels, druiven, citrusfruit en avocado's van exporteurs als Carmel Agrexco, Achva, Mehadrin/Jaffa en AdaFresh. De nederzettingen zijn een ernstige hindernis in het vredesproces tussen Israël en Palestina. Palestijnen en de Israëlische vredesbeweging roepen op om te blijven benadrukken dat de bezetting niet normaal is en dat de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook Palestijns grondgebied zijn.

 

Het is voor een klant moeilijk om te bepalen welk product uit Israël zelf komt, en welk product uit de nederzettingen. Maar de importeur kan dit wél vaststellen. Zolang niemand er iets van zegt, blijven supermarkten de producten uit nederzettingen gewoon verkopen.

 

PAX vraagt iedere klant een mail te sturen naar de klantenservice van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Spar, Plus en C1000. PAX is benieuwd of je een reactie krijgt van een of meerdere supermarkten. Laat het PAX weten via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?