26 september 2014
 

Ontwikkelingen in kwestie Palestijnse kinderen gevangen door het Israëlische leger 

 

In de afgelopen jaren is er veelvuldig aandacht geweest voor de positie van Palestijnse kinderen in Israëlische militaire detentie. Een veelvoud aan rapporten beschrijft de misstanden waarmee arrestatie en detentie gepaard gaan. Eerder dit jaar bood een Nederlandse kinderrechtenmissie aan de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken hier een rapport over aan. De Israëlische autoriteiten hebben de afgelopen jaren verschillende toezeggingen gedaan om de situatie op specifieke punten te verbeteren. Op papier en in de praktijk zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Het zijn stappen in de goede richting. Structurele veranderingen ontbreken echter nog.

 

In een recent rapport van de kinderrechtenorganisatie Military Court Watch, begin september gepubliceerd, blijkt dat er nog altijd sprake is van grove misstanden. Volgens de meest recente cijfers krijgt een meerderheid van gedetineerde kinderen te maken met fysiek en verbaal geweld, wordt één op de twee in het midden van de nacht gearresteerd en is maar bij een klein aantal een advocaat of familielid aanwezig tijdens verhoor. Tegen deze fundamentele misstanden, die de afgelopen jaren door instanties en organisaties als UNICEF en Defence for Children International zijn aangekaart en veroordeeld, is weinig ondernomen.

 

In een vandaag uitgebracht factsheet van de coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap wordt uitvoerig ingegaan op de huidige stand van zaken omtrent de arrestatie en detentie van Palestijnse kinderen door het Israëlische leger. In dit overzicht doet de Nederlandse coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap de oproep aan de Minister van Buitenlandse Zaken en aan de Nederlandse regering om de Israëlische autoriteiten te bevragen over structurele beleids- én praktijkveranderingen. Gezien de oplopende spanningen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem - dat de afgelopen maanden een groter aantal arrestaties van Palestijnse jongeren heeft gezien -, is handelen urgenter dan ooit.

 

Om een indruk te krijgen van de misstanden tijdens de arrestatie en detentie van Palestijnse kinderen in Oost-Jeruzalem door de Israëlische autoriteiten is er tot en met 19 oktober in de Domkerk in Utrecht de foto-expositie 'Room No. 4' te zien. Deze expositie toont foto's van verschillende Palestijnse artiesten waarop zij situaties uitbeelden waar Palestijnse kinderen die in Oost-Jeruzalem gearresteerd worden mee te maken krijgen. De foto-expositie is samengesteld door het Madaa Silwan Creative Center, en na een tour in onder meer Palestina, Israël, de Verenigde Staten en België door de Coalitie naar Nederland gehaald.

 

Meer informatie over de foto-expositie is terug te lezen op de site van de Nederlandse coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap.