24 september 2014
 

Veolia meldt vertrek uit Israël

 

De Franse multinationale onderneming Veolia heeft verklaard voor het eind van dit jaar haar belangen in Israëlische projecten te zullen verkopen. Veolia heeft belangen in het openbaar vervoer, water, afvalverwerking en energie in Israël. De meeste aandelen zullen worden verkocht aan Oaktree Capital Management LP fonds. Daarmee verminderen de schulden van het bedrijf met 341 miljoen dollar. De officiële reden voor deze beslissing is een concentratie op 'minder kapitaalintensieve mogelijkheden'.

 

Achterliggende oorzaak is de jarenlange internationale druk op Veolia om een einde te maken aan de medeplichtigheid aan de bezetting. Deze druk moet een rol hebben gespeeld bij de beslissing van de leiding van Veolia in Parijs. De druk werd gevoeld in de vele gemiste contracten in het openbaar vervoer overal in de wereld. Ook in Nederland liep Veolia aanbestedingen in het openbaar vervoer mis in Utrecht, Den Haag en delen van Noord-Brabant.

 

Er is één groot en zichtbaar project dat nog niet zal worden verkocht. Dat zijn de belangen in de Jerusalem Light Rail (JLR). Deze tramverbinding verbindt West-Jeruzalem met illegale nederzettingen in het geannexeerde Oost-Jeruzalem. Afgelopen zomer waren de rails, stations en treinstellen, voorwerp van grote Palestijnse woede. De light-railverbinding werd aangevallen na de zeer gewelddadige dood van een Palestijnse jongen van 16 die werd ontvoerd en verbrand door kolonisten. Palestijnen willen een einde aan deze vorm van verdergaande annexatie.

 

Veolia stelt van de aandelen van de Jerusalem Light Rail af te willen. Het bezit 50% van de aandelen van JLR-uitvoerder Transdev dat het bedrijf samen runt met Caisse des Dépôts. Veolia wacht toestemming van de Israëlische mededingingsautoriteit. Palestijnse mensenrechtenactivisten hebben aangekondigd acties tegen Veolia voort te zetten tot het de bezette gebieden (of Israël) heeft verlaten.