16 december 2013
 

Israëlische organisatie Yesh Din tegen straffeloosheid geweld

De Israëlische organisatie Yesh Din zet zich in voor rechtshandhaving na geweld door kolonisten. Vrijwilligers en medewerkers hebben contact met de leiders van de Palestijnse gemeenschap op de Westelijke Jordaanoever, die dagelijks geweldsincidenten door kolonisten vaststellen. United Civilians for Peace zet het werk van Yesh Din met dit filmpje in de schijnwerpers.

 


Veel Israëlische kolonisten zijn gewelddadig en terroriseren dagelijks  de plaatselijke Palestijnse burgerbevolking op de Westelijke Jordaanoever. In de afgelopen jaren raakten honderden Palestijnen gewond en werden veel Palestijnse bezittingen, waaronder tienduizenden olijfbomen,  verbrand en vernield.

 

Volgens onderzoek van Yesh Din naar de straffeloosheid van geweld van Israëlische burgers tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever in de periode 2005 - 2013 leidt slechts 8,5% van de aangiften leidde tot vervolging.

 

Medewerkers van Yesh Din begeleiden Palestijnse geweldsslachtoffers bij het doen van aangifte en zorgen dat ze een eerlijke behandeling krijgen. Ook onderhoudt Yesh Din een databank met gegevens over nederzettingen, sloop van gebouwen en rechtsprocedures.

 

Als klachten worden ingediend tegen geweld tegen Palestijnen en het vernielen van olijfbomen bij de Israëlische politie leidt dat in 92% van de gevallen nergens toe omdat de politie niet of nauwelijks onderzoek verricht.

 

De vernietiging van olijfbomen treft Palestijnse boeren direct in hun inkomen. Tienduizenden Palestijnse families zijn afhankelijk van de opbrengst van het oogstseizoen. Minder bomen betekent minder geld.

 

VN- en mensenrechtenorganisaties concluderen dat de Israëlische regering ernstig tekort schiet in het beschermen van de Palestijnse burgerbevolking. De Israëlische autoriteiten treden vrijwel nooit op tegen dit geweld op. Yesh Din stelt  terecht dat de Israëlische regering zich aan de wet moet houden en de daders van deze misdrijven voor het gerecht moet brengen.