25 november 2013
 

Gaza diep in de zorgen

Een jaar geleden sloten de Israëlische regering en Hamas een wapenstilstand. Maar de beloofde economische vooruitgang voor de bevolking van Gaza bleef uit, zo stelt Oxfam vast in een nieuw rapport.

 

Ondanks de beloften van een jaar geleden om de doorgang van goederen en mensen in en uit Gaza te vergemakkelijken, blijven 1,7 miljoen mensen nog altijd opgesloten als gevolg van de Israëlische blokkade. Ze zijn zo goed als afgesneden van de buitenwereld. Sinds 2012 is de export uit Gaza met de helft verminderd. Palestijnse vissers en boeren krijgen nog steeds geen toegang tot de meest productieve zones.


Hoewel de afgelopen twaalf maanden de rustigste waren van de laatste tien jaar, duurt het geweld nog voort. Bij de grenzen en de kust waren er meer dan 300 Israëlische beschietingen – de helft daarvan gericht tegen vissers op zee – en het Palestijnse verzet schoot meer dan 140 zelfgemaakte raketten af richting Israël.

 

Basisvoorzieningen vallen weg

De bevolking van Gaza heeft grote problemen door de dagelijkse stroomtekorten. Dagelijks wordt slechts 40% van de nodige hoeveelheid brandstof in Gaza toegelaten en dat tegen de dubbele prijs van vroeger. Basisdiensten zoals gezondheidszorg en watervoorziening kunnen niet geleverd worden. De zeer zwakke economie wordt daardoor nog meer aangetast. Afgelopen week viel een van de belangrijkste pompstations uit waardoor vele duizenden liters afvalwater door de straten stroomden.


Voor de verarmde bevolking zit er weinig anders op dan betaalbaar voedsel, brandstof en bouwmaterialen aan te voeren via de tunnels naar Egypte. Maar nadat de Egyptische overheid de meeste tunnels in juli 2013 sloot, is de situatie uitzichtlozer geworden:

 

- Gedurende de tien eerste maanden van 2013 hebben slechts 111 commerciële export-konvooien Gaza kunnen uitrijden, tegenover 254 in 2012 en meer dan 5000 het jaar vóór het opleggen van de blokkade. Volgens voorspellingen zou de export dit jaar op het laagste peil uitkomen sinds 2009, terwijl de import amper de helft zou zijn als voor de blokkade.

 

- Meer dan 80% van de bevolking van Gaza is afhankelijk van humanitaire hulp. Er wordt verwacht dat 65% van de families te weinig voedsel zullen hebben aan het einde van het jaar– dit is een toename van 44% tegenover 2011. Heden heeft twee-derde van de bevolking van Gaza om de drie of vier dagen toegang tot schoon water.

 

- De toegangsbeperkingen hebben een verwoestend effect op de bestaansmiddelen en de economie. Vissers mogen slechts uitvaren tot zes zeemijl van de kust, terwijl boeren geen toegang krijgen tot een groot deel van de vruchtbare gronden die zich dicht bij de veiligheidsmuur tussen Israël en de Gazastrook bevinden.

 

- Duizenden arbeiders in de bouwsector hebben hun baan verloren sinds juli doordat de beschikbaarheid van bouwmateriaal gedaald is tot een-derde van het niveau van voor de blokkade. De bouwsector was tot nu toe een van de enige die zich bleef ontwikkelen ondanks de blokkade. Verwacht wordt dat de werkloosheid tegen het einde van het jaar boven de 40% zal uitkomen.

 

Zie hier het volledige Engelstalige rapport van Oxfam.