25 april 2013 
 

"Eerst stelen ze ons land, nu ook ons water". 

ICCO-partner aan het woord

 

Het wordt voor boer Tamer Hamdan steeds moeilijker om zijn beroep uit te oefenen. "Eerst stelen ze ons land, nu ook ons water," zegt de Palestijnse groententeler. Hamdan is duidelijk niet de enige boer die in moeilijkheden is gekomen door de Israëlische bezettingen. Honderden boeren worden beperkt in het uitvoeren van hun werkzaamheden.

 

Boeren in de Palestina zijn boos, voor hen wordt het iedere dag heter onder de voeten. Hun landbouw gebied is vruchtbaar, maar productie wordt steeds moeilijker. Al decennia lang lijden de Palestijnen onder de bezetting van Israël. Palestijnse boeren kunnen met hun producten niet concurreren op de wereldmarkt en eigenlijk niet eens op de Arabische markt. Militaire checkpoints en ingewikkelde veiligheids controles maken het onmogelijk om de producten te verkopen. Complete families zijn hier de dupe van. "Vanwege de lage prijzen kan ik zelfs geen werknemers meer inzetten om mijn sinaasappelen te plukken. Veel sinaasappelen die uit de boom zijn gevallen, blijven hierdoor onder de boom liggen. Economisch gaat het slecht; straks moeten we stoppen met planten en hebben we geen inkomen meer." Vertelt sinaasappelboer Hisham Al E'Basi uit eigen ervaring. Ondanks talloze acties van mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties heeft de landbouwsector het zwaar.

 

Nederland heeft zich voorgenomen om producten van de illegale Israëlische nederzetting te voorzien van labels. Zo zien consumenten direct waar de producten vandaan komen en kunnen zij zelf kiezen. Israëlische ministers zijn hier niet over te spreken en noemen dat discriminatie.

 

Omar Barghouti zit in het bestuur van PACBI en zet zich in voor respect voor het internationaal recht en een einde aan de bezetting. Barghouti is met PACBI lid van de BNC, het comité ter promotie van boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israel opdat Israel zich aan het recht houdt. De BNC publiceerde onlangs het rapport Farming Injustice. Dit rapport gaat in op de gevolgen van de bezetting voor Palestijnse boeren.

 

Barghouti wil mensen wereldwijd laten zien wat dit voor de Palestijnse boeren betekent, hiermee zijn er al meerdere successen behaald. Bijvoorbeeld door bedrijven uit verschillende landen afstand te laten doen van hun samenwerking met Israëlische bedrijven die profiteren van de bezetting. Zo is Unilever onlangs uit de illegale nederzetting Barkan op de West Bank vertrokken naar een vestiging binnen Israel. "Het weren van Israëlische voedselbedrijven uit de West Bank en Gaza, zal de Palestijnse boeren vrijheid, onafhankelijkheid en een eigen plek op de markt geven," verkondigt Barghouti.

 

Omar Barghouti en de Palestijnse boeren zijn aan het woord in onderstaand filmpje. 

 

{youtube}5czvfdTtlA0|600|400|0{/youtube}