13 maart 2013

Systematische mishandelingen Palestijnse kinderen in gevangenschap

 
Palestijnse kinderen in gevangenschap blijken ‘systematisch’ te worden mishandeld in Israëlische gevangenissen. Dit komt naar voren in een nieuw rapport dat UNICEF afgelopen week uitbracht. 
 
De mishandelingen blijken zich in gevangenissen en politiebureaus in heel Israël voor te doen. In het recente rapport van 6 maart werden enkele voorbeelden genoemd. ‘Het betreft een aantal gruwelijke, onmenselijke behandelingen en straffen die het Kinderrechtenverdrag verbiedt’, meldt UNICEF. De kinderen zijn tussen de 12 en 17 jaar. Meestal zitten zij vast wegens verdenking van het gooien met stenen naar het Israëlische leger. Direct vanaf de arrestatie worden zij met grof geweld behandeld. De kinderen worden in pyjama meegenomen, de handen worden pijnlijk op de rug gebonden, ze worden geblinddoekt en krijgen vaak niet de gelegenheid om iets mee te nemen. Ook worden de ouders niet ingelicht over de verblijfplaats van hun kind.
 
‘Ik was 14 jaar. Midden in de nacht stormden drie Israëlische militairen ons huis binnen. Mijn ouders werden tegen de muur geduwd. Ik werd geblinddoekt en mijn handen werden aan elkaar getapet. Vervolgens werd ik in een jeep gesleurd. De soldaten sloegen me tot we in het Israëlische detentiecentrum op de Westelijke Jordaanoever aankwamen. Daar bevalen ze me mijn mond te openen. Ze stopten er een pistool in en zeiden: ‘Beken of we schieten.’ Dat vertelde de inmiddels 16-jarige Saleh Abu Sharar afgelopen november in Brussel tijdens een conferentie van de organisatie Palestina Solidariteit. In het Unicef-rapport komen de kinderen niet zelf aan het woord.
 
Er is geen enkel ander land dat de rechten van de kinderen zo schendt, stelt UNICEF op zijn website. Kinderen hebben volgens het Kinderrechtenverdrag recht op bescherming en een kindgerichte aanpak. Zo mogen kinderen niet berecht worden in een militair rechtbanksysteem. In Israël worden deze rechten niet consequent geschonden. Voor Israëlische kinderen is er namelijk een andere procedure wanneer zij verdacht worden van het gooien van stenen. Zij worden dan berecht volgens het civiele recht, waarin wel rekening wordt gehouden met het Kinderrechtenverdrag.
 
Het rapport van Unicef is het resultaat van de samenwerking van UNICEF met het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken en het Israëlische leger. UNICEF schreef het rapport naar aanleiding van de documenten van 400 gevallen. Ook interviewden zij verschillende groeperingen, ambtenaren en advocaten. In de 400 gevallen worden per kind de schendingen vermeld. UNICEF vermeldt 38 aanbevelingen waarin de overheid wordt aangespoord om het Kinderrechtenverdrag na te leven. Israël belooft de conclusies van het rapport te bestuderen en in een samenwerking met UNICEF te werken aan de problemen. Onduidelijk is wat dat op zal leveren. Verschillende Nederlandse politieke partijen stelden de afgelopen jaren Kamervragen over de schending van de kinderrechten. Zo vinden ook de jongerenafdelingen van PvdA, D66 en GroenLinks dat de overheid Israël moet aanspreken op deze overtredingen. 
 
Zie hier het Unicef-rapport.