4 maart 2013

 

Een eerlijk proces óf vrijlating

 

Toegang tot medische hulp, recht op een advocaat, het ontvangen van familie en informatie over de reden van aanhouding. Dit is een kleine greep van de rechten die de organisatie Addameer heeft opgesteld voor de Palestijnse administratieve gevangenen. Met deze rechten eisen zij een betere situatie voor de gevangenen. Zij leven nu in omstandigheden die niet in overeenstemming zijn met het internationaal recht. Addameer eist een eerlijk proces óf vrijlating.

 
 
Momenteel zitten er 178 Palestijnen vast onder administratieve detentie. Vier van deze gevangenen waren in hongerstaking om op te komen voor hun rechten als mens. Een van de vier hongerstakers is Samer Issawi. Hij eet al meer dan 200 dagen niet en ligt inmiddels in het ziekenhuis. Hij heeft veel ernstige gezondheidsklachten en zijn situatie is levensbedreigend. Vanwege de ziekenhuisopname van Issawi hebben twee andere hongerstakers hun protest tijdelijk beëindigd. 
 
 
Gevangenen die in hongerstaking zijn, worden hiervoor gestraft. Ze worden gevangen gehouden in een isoleercel en krijgen iedere dag te maken met mishandelingen en intimidaties. Ook zijn alle persoonlijke eigendommen van de gevangenen in beslag genomen. De mishandelingen zijn soms zo ernstig dat de gevangene Arafat Jarafat aan de gevolgen van de martelingen is overleden. Hulporganisaties begrijpen niet dat er geen einde wordt gemaakt aan de administratieve detenties.
 
 
Nadat de VN een jaar geleden met een oproep kwam om de administratieve detentie stop te zetten, hebben Catherine Ashton en Ban Ki-Moon zich er afgelopen week ook allebei over uitgesproken. Zij herhalen het verzoek om de gevangen vrij te laten of een eerlijk proces aan te bieden. Diverse mensenrechtenorganisaties Addameer, maar ook Al-Haq en PHR-Israël blijven zich inzetten om de huidige situatie zo snel mogelijk te beëindigen. Zij zijn bang dat de verzoeken van de EU- en de VN-leiders worden genegeerd waardoor er geen concrete acties zullen plaatsvinden.
 
 
 
 
Zie voor actuele informatie over lot Palestijnse gevangenen,