7 november 2012

NGO's kritiseren Israël's aankondiging bouw 1300 huizen op Westbank

 

Elf Europese Niet-Gouvernementele Organisaties, waaronder UCP, kritiseren de aankondiging van de bouw van bijna 1300 nieuwe woningen, 1213 in Oost-Jeruzalem en 72 op de Westelijke Jordaanoever, omdat het in strijd is met het internationale recht en de hoop op een tweestatenoplossing verder ondermijnt. De aankondiging voor de bouw komt op 6 november, de dag van de Amerikaanse verkiezingen, waardoor het lijkt alsof de Israëlische regering deze verdere uitbreiding van haar nederzettingenpolitiek in de schaduw van de aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen wil uitvoeren.

 

"Minister Timmermans moet onmiddellijk laten weten dat de bouw van deze 1300 woningen in nederzettingen volledig afgekeurd wordt door de nieuwe Nederlandse regering. Nederland moet bovendien maatregelen nemen tegen Israël vanwege de voortdurende overtredingen van het internationaal recht," aldus Guido van Leemput, coördinator van United Civilians for Peace. William Bell van Christian Aid dat zowel in Engeland als Ierland is gevestigd, voegt daar aan toe: "Nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en ondermijnen de hoop op een vreedzame tweestatenoplossing. Europa moet met zich met één stem uitspreken tegen deze eenzijdige daad van kwade trouw". Chris Doyle, directeur van de Engelse Council of Arab-Bristish Understanding, zegt: "De aankondiging van meer voldongen feiten op de Westbank op de dag van de Amerikaanse verkiezingen is een cynische zet waarmee de Israëlische regering bewijst dat zij een gebrek heeft aan betrokkenheid bij een tweestatenoplossing en een duurzame vrede." Souhayr Belhassen, president van de International Federation for Human Rights uit Frankrijk stelt: "Meer dan 42% van het land van de Westbank en het grootste deel van het beschikbare water en de natuurlijke hulpbronnen worden al gebruikt door de nederzettingen. Nederzettingen en de daaraan verbonden infrastructuur verdelen de Palestijnse gemeenschap in van elkaar gescheiden enclaves. Ze hebben een verwoestend gevolg voor het leven van Palestijnen."

 

Lijst van ondertekenaars: CAABU (UK), CCFD - Terre Solidaire (France), Cordaid (Netherlands), Christian Aid (UK and Ireland), Church of Sweden (Sweden), Diakonia (Sweden), IKV Pax Christi (Netherlands), International Federation for Human Rights (France), MAP (UK), Norwegian People's Aid (Norway), United Civilians for Peace (Netherlands).