29 juni 2012

Verboden vruchten

In het Heilige Land worden verboden vruchten gekweekt. Deze vruchten worden vaak verkocht als Made in Israel. Hierdoor worden wij om de tuin geleid en loopt u het risico dat u ervan eet.

 

Na de 6 daagse oorlog in 1967 bezette Israël de Palestijnse gebieden, Golan en Sinaï en startte de bouw van nederzettingen. Al deze nederzettingen zijn illegaal en staan vrede tussen Israel en de Palestijnen in de weg. Nederzettingen of settlements zijn geen abstract begrip. Het zijn koloniën. Koloniseren is een oorlogsmisdaad, en dat verjaart niet.

 

Veertig jaar later zijn de nederzettingen uitgegroeid tot dorpen en steden. Er wonen een half miljoen mensen: er staan huizen, scholen, sportverenigingen en er is bedrijvigheid. De nederzettingen staan met elkaar en met Israel in verbinding door wetgeving of infrastructuur, zoals de lightrail waar Veolia aan meewerkt. De nederzettingen exploiteren water, mineralen en steen, zonder dat de oorspronkelijke bevolking daarvan profiteert. Ook dat is illegaal.

 

Er wonen alleen Israeliërs. Palestijnen mogen er niet komen, behalve met een pasje. Van de honderd duizenden werkeloze Palestijnen mogen een paar duizend arbeiders er werken. Palestijnse arbeiders die klagen over werkomstandigheden wordt simpelweg een werkvergunning geweigerd.

 

Omdat Israel geen onderscheid maakt tussen Israël en de nederzettingen, bieden Israëlische kolonisten hun producten meestal aan als Made in Israel. Dat is misleidend.

 

Ondertussen groeit het internationale protest tegen deze misleiding. Spelers van formaat haken aan. De regering van Zuid Afrika eist dat Israël correct etiketteert. Denemarken wil volgen.

 

In Groot Brittannië is afgelopen week een nieuwe stap gezet: Christian Aid heeft samen met de Quakers, de Schotse Kerk en de Methodisten aan het Engelse parlement om wetgeving gevraagd om de nederzettingenproducten te weren van de Engelse markt, opdat vrede tussen Israel en de Palestijnen dichterbij kan komen. Want terwijl met ontwikkelingsgeld de Palestijnen op de been worden gehouden, breiden de illegale nederzettingen uit.

 

Hier ligt een taak voor de Nederlandse overheid en de supermarkten: uit iets illegaals kan niets legaals voortkomen, dus weiger die verboden vruchten en draag niet langer bij aan deze illegale praktijk.

 

De nederzettingen staan vrede in de weg. Ik ben voor vrede en wil daar graag aan bij dragen.

 

Mieke Zagt

ICCO

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.