16 mei 2012

Den Haag – Stad van Vrede en Recht

 

Het internationale strafhof in Den Haag veroordeelde afgelopen maart voor het eerst een oorlogsmisdadiger, de Congolees Thomas Lubanga. Eind april is Charles Taylor, voormalig president van Sierra Leone, door het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Het laat zien dat je niet meer ongestraft wegkomt met oorlogsmisdaden.
 

Het is zoals Den Haag aangeeft op haar eigen website: “Den Haag is dé internationale stad van vrede en recht. Er zijn 131 internationale instellingen in de stad waar ongeveer 14.000 medewerkers werken aan de wereldvrede. Tot in de straten van Sarajevo, Nairobi en Kaboel staat de naam Den Haag voor hoop: Hoop voor miljoenen mensen dat de misdaden die hun zijn aangedaan niet onbestraft blijven. Hoop op een vreedzame toekomst.”


Den Haag en Leidschendam maken met 7 andere gemeenten deel uit van de stadsregio Haaglanden, die momenteel het openbaar vervoer in deze stadsregio aanbesteedt. Veolia Transport Nederland is een van de twee kandidaten hiervoor.


De Franse multinational Veolia exploiteert een sneltram in Jeruzalem die deels gebouwd is in bezet Oost Jeruzalem en die de illegale joodse nederzettingen verbind met Israël. Daarnaast exploiteert Veolia buslijnen naar joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, opereert ze een vuilstort op de bezette Westelijke Jordaanoever waar alleen Israëliërs en joodse kolonisten hun vuil kunnen storten, haalt ze afval op van Israëlische legerbases in de bezette Jordaanvallei en zuivert ze afvalwater va een joodse nederzetting. Daarmee is ze medeplichtig aan de voortdurende schending van internationaal recht inclusief de Geneefse Conventies door Israël. Ondanks vele toezeggingen zich terug te trekken breidt Veolia haar dubieuze activiteiten alleen maar uit.


Veolia moet duidelijk gemaakt worden dat ze daar niet meer ongestraft mee weg komt. Wereldwijd heeft Veolia al voor miljarden euros aan contracten verloren als gevolg van een internationale campagne vanwege bovengenoemde activiteiten. Ook Den Haag / Haaglanden kunnen deze activiteiten van Veolia niet negeren. Zeker niet als men de reputatie als ‘internationale stad van vrede en recht’ zelf serieus neemt.


Maar meer nog dan de reputatie gaat het, zoals Den Haag terecht zegt op haar website, om de hoop voor miljoenen mensen op gerechtigheid. Die wil je niet op het spel zetten. Ook niet door zoiets als het aanbesteden van je eigen openbaar vervoer.

 

John Veron

ICCO

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.